top of page
Yazarın fotoğrafıNevra Akın Oktay

Evde, Balkonda, Terasta Bahçecilik Başlangıç Turları - 3

Bu yazımızda da cam önünden ayrılamadık. Ama ne yapalım? Pandemi sürecinde dışarısı ile bağlantımız camdan oluyor maalesef. 2 hafta önce cam önü çiftliği ile ilgili ilk yazımda dikey bahçeler ile ilgili daha detaylı bilgi vereceğimden bahsetmiştim. Bu hafta evimizde elimizdeki malzemelerle çok rahat bir şekilde kendi başınıza yapabileceğiniz harika bir sistemden bahsedeceğim.


Bu sistemin adını ‘Beleş Bahçe’ koyuyorum, neden mi çünkü neredeyse hiç para harcamadan yapabileceğiniz bir sistem.


Şimdi buna benzeyen bir şey yapacağız. Sakın gözünüz korkmasın bu son aşaması. Biz önce başlangıç seviyesinden başlayacağız. Sadece ilerleyen zamanlarda neye dönüşebilir onu görmenizi istedim. ☺



Başlamak için ihtiyacınız olanlar:

  • Meşrubat şişesi

  • Falçata

  • Kokusuz ıslak mendil

  • Evinizde bulunan bazı tohumlar veya alabileceğiniz tohumlar/fideler

  • Biraz toprak

  • Fısfıs

Şişenizi falçata ile bir avuç boyu kadar mesafede üst tarafından keserek ikiye ayırın. Kapağını çıkarıp yine falçata ile kapakta bir delik açın. Bu delikten ıslak mendil geçecek ona göre! Daha sonra ıslak mendili kapaktan geçirin ve kapağı tekrar şişenin ağzına kapatın. Yarısı yukarıda yarısı aşağıda kalacak şekilde organize edin. Şişenin üst parçasını kalan alt parçanın içine resimdeki gibi yerleştirin. Birkaç avuç toprak koyun ancak ıslak mendili çok dibe kaçırmayın bir elinizle mendile hakim olun. Eğer dipte kalırsa su yukarı çıkmaz bitkiniz susuz kalır. En son tohumlarınızı yerleştirin ve azıcık toprak ile tohumlarınızın üzerine serpin. Fısfıs ile sulayın. Daha sonra alt tarafa kapağı geçecek kadar su koyun. Kendinden sulamalı Beleş Bahçe’niz hazır.


Evinizde tohum olarak neler var bir gözden geçirebilirsiniz. Filizlendirme ile harika mahsüller alabilirsiniz. Kuru bezelye, çiğ mercimek, nohut, maş fasülyesi gibi seçenekler mevcut. "Filizlendirip ne yapacağım?" diyenler olabilir ama bakliyat filizleri yemekleriniz için protein deposu. Acayip popüler filiz yemek. Salatalarda, sandviçlerde ve tavada hafif kavurarak kullanılabilecek filizleri evde kendi imkanlarınızla yapabilirsiniz.


Sarımsak ekebilirsiniz. Veya minik biberiye, fesleğen, nane ve kekik fideleri alabilirsiniz. Diyelim ki pazardan nane veya biberiye aldınız. Bu mahsüllerden çelikleme yöntemi ile buraya bu ürünleri dikebilirsiniz. Tohum satın alacaksanız salata yeşillikleri almanızı öneririm. En güzel onlar oluyor. Marul, roka, tere, lollo rosso vb. Tohum satın aldığınızda fazla tohum çıkıyor ambalajın içerisinden onları da başka pet saksılarda çimlendirin komşularınıza hediye edin. Tohumlar paketten çıkınca doğru ortamda saklanmaz ise bozulabilir. En iyisi paylaşmak.


Şimdi ikinci aşamaya geçip birbirini sulayan daha büyük bir sisteme geçiyoruz. Bu sistemi kurmak için 3 veya daha fazla pet şişeye ihtiyacınız var. Bu 3’lü takımdan yanyana bir sürü yapabilir, duvarınızda küçük bir çiftlik yaratabilirsiniz. Aşağıda vermiş olduğum video da yapımını görebilirsiniz.


Şişelerin alt tarafındaki delikleri açarken falçata da kullanabilirsiniz. Sadece dikkatli olun çok büyük delikler değil bir sonraki şişenin ağız kısmı girecek şekilde delin. Bir de bir uyarı daha şişenin gövdesinde bitkiyi koymak için açacağınız yer ileride bitkileri kesmesin diye kenarlarını içine kıvırabilirsiniz. Çok keskin olmasa iyi olur.


Bu videoda ise koskocaman bir balkon duvarının çiçek bahçesine dönüşünü izleyin. Neden siz de yapmayasınız?



Pet şişeler ile yapabileceğiniz o kadar çok tasarım var ki yeter ki siz ne yapmak istediğinize karar verin. Belki artık meşrubat kullanmıyorsunuz ama etrafınızda illa kullanan vardır, komşularınıza söyleyin biriktirip size verecektir.


Size ilham verecek bazı görseller paylaşıyorum. Sizler de Google'da bu konuyla ilgili bir sürü makale ve videoya ulaşabilirsiniz. Lütfen deneyimlerinizi #permakültüryolculuğum hashtagi ile paylaşmayı unutmayın.



Zorlayıcı süreçlerde bitkilerle vakit geçirmek gerçekten insan sağlığına çok iyi geliyor. Bu konuyla ilgili yapılmış bir sürü araştırma var. En küçük hali ile başlamak bugün itibari ile sizin elinizde. Permakültür kavramının kurucusu Bill Mollison’un dediği gibi küçük başla!


Haftaya tohumlarla ilgili bir paylaşım yapıyor olacağım. Bizler gibi birbirinden farklı milyonlarca tohum ile ilgili bilgileneceğiz.


Sevgiyle kalın, yeşil kalın…


Nevra Akın Oktay



198 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page